Inheemse bloemenmengsels of ‘Carnavalsmengsels’

Herbaseeds, bloemenmengsel, inheems, bijenmengsel, vlindermengsel, uitheems, wilde planten zaden, wilde planten zaaien, bloemenzaden, goedkoop, voordelig

Jij kan bijdragen aan de biodiversiteit van Nederland. Er groeien ruim 2.500 soorten wilde planten in ons kleine kikkerlandje. Dat is een hele hoop echter kiezen we toch vaak voor exotische uitheemse (niet Nederlandse) soorten de zogeheten ‘carnavalsmengsels’. Deze mengsels zijn vaak zeer kleurrijk en ogen prachtig. Maar zijn deze mengsels wel goed voor de bijen en vlinders in Nederland? Of onze biodiversiteit?

Je vindt ze in de lokale tuincentra, in leuke voorverpakte zakjes te koop voor een aantrekkelijke prijs. Maar wat wordt er nou daadwerkelijk in jouw tuin gezaaid? De vaak voordelige, uitheemse wilde bloemenmengsels zijn zogeheten ‘carnavalsmengsels’. Staat er geen aanduiding of het inheems of uitheems is? Dan kan je van carnaval uitgaan. “Er zijn veel mengsels op de markt met allerlei uitheemse soorten (de zogenaamde carnavalsmengsels), die wel een mooi en kleurrijk beeld geven en soms ook wel planten bevatten waar honingbijen hun voedsel halen, maar veel wilde bijen en vlinders hebben daar bitter weinig aan.” Aldus de Vlinderstichting. Dit zijn bloemenmengsels met veelal exotische soorten uit Azië, Afrika en Zuid- en Oost Europa. Deze zijn kleurrijk maar bijen en vlinders hebben juist inheemse wilde bloemen nodig voor de voortplanting.

In Nederland zijn er 350 soorten wilde bijen die vaak gespecialiseerd zijn op enkele plantensoorten. Dit zijn vaak inheemse plantensoorten en bijen hebben dus baat bij deze planten.

De Vlinder- en de Bijenstichting zijn gelukkig druk bezig bermen in gemeenten te voorzien van inheemse bloemenmengsels. Daarnaast roepen zij op particulieren voedselrijk bloemenmengsel in te zaaien. Dit allemaal zodat er genoeg voedselplanten met nectar en/of stuifmeel zijn voor onze bijen en vlinders.

Stimuleer de biodiversiteit

Jij kan bijdragen aan de biodiversiteit van Nederland! Het aanleggen van jouw eigen bloemenweide kan een begin zijn van een nieuw ecosysteem met zweefvliegen, libellen, vlinders en bijen maar ook voor bijvoorbeeld kleine zoogdieren als egels. En vergeet ook niet de zaad etende zangvogels of vogels die leven van insecten. Dit allemaal heb je zelf in de hand met de keuze van jouw eigen bloemenmengsel. Bestaat het bloemenmengsel uit inheemse soorten? Jackpot voor de biodiversiteit in Nederland, ga niet voor enkel ‘kijkgroen’ of exoten. Kies voor het milieu. Bekijk ons assortiment Inheemse Bloemenmengsels in de webshop en begin deze week nog!

Wat zijn inheemse bloemenzaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn winkelmand
Categorieën